Henrik Thelander, Anders Ygeman, Lars Brånn
Polisområdeschef Västmanland Henrik Thelander, inrikesminister Andes Ygeman (S) och Lars Brånn, enhetschef på migrationsverket i Västerås. Foto: Sofie Tejre/Sveriges radio

Inrikesministern vill skynda på asylprocessen

1:20 min

Anders Ygeman (S) besökte idag Västerås för att träffa både polis och migrationsverket. Det handlade mycket om utmaningarna inom migrationsfrågan.

Bland annat träffade inrikesminstern polisen i Västmanland för att prata om deras arbete med våld i nära relationer.

Men också en träff med migrationsverket stod i fokus och Anders Ygeman (S) ville veta hur man arbetar med frågorna som rör detta lokalt i Västmanland.

– Bilden är i huvudsak den samma i hela landet, men du kommer säkert hitta ställen med större problem än Västmanland och du kommer hitta ställen med mindre problem än Västmanland och även i Västmanland är det ganska stora skillnader, säger Anders Ygeman.

Vad är syftet med besöket?

– Lära mig mer, se hur man jobbar med de här frågorna lokalt och se vilka problem som finns lokalt som vi kan lyfta upp på riksplanet.

Anders Ygeman lyfte också frågan om att asylprocessen måste gå snabbare, och att det ska gå snabbare att avvisa personer som fått avslag på sin asylansökan.

– Vi måste få hela flödet kring återvändandet att fungera bättre. Att de som får ett avslagsbeslut ges rimliga möjligheter att återvända på ett bra sätt.

Hur ska ni göra det?

– Genom att förbättra hela processen, vi går igenom varje led i kedjan och ser vad som skulle kunna förbättras. Det kan handla om lagar och regler, det kan handla om antalet förvarsplatser, var förvaren är placerade och olika former av boenden under tiden, säger Anders Ygeman, inrikesminister i regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista