Olle Thorell. Foto: Andreas Ireteg/Sveriges Radio.
Olle Thorell, socialdemokratisk riksdagsledamot. Foto: Andreas Ireteg/Sveriges Radio.

Riksdagsman kritiserar nedläggning av lokalredaktion

1:02 min

Riksdagspolitikern Olle Thorell (S) från Surahammar kritiserar mediekoncernen Mittmedias stora besparingsförslag som bland annat skulle innebära att tidningen VLT:s lokalredaktion i Hallstahammar läggs ner.

Mediekoncernen Mittmedias besparingsförslag innebär att 20 journalisttjänster försvinner på tidningarna i Västmanland, de flesta på VLT. Bland annat skulle redaktionen i Hallstahammar läggas ner.

På Hallstahammarsredaktionen jobbar idag tre journalister med fokus att bevaka Hallstahammar och Surahammar, och Olle Thorell menar att den lokala nyhetsbevakningen är viktig.

– När journalister inte finns nära läsarna så kommer de inte att granska på samma sätt. Yrkeskunniga journalister, som tar fram objektiv fakta och redovisar dem, är viktiga för demokratin, säger Olle Thorell.

– I dessa tider så tycker alla människor allt möjligt om allting. Alla har en facebooksida och twitterkonto, och man får ofta sin information från partiska källor. Polariseringen ökar, och då är det desto viktigare att det finns objektiva, duktiga, yrkeskunniga journalister som täcker lokala frågor.

En del av granskningen som media gör riktar sig mot politiker och politiken, vill du bli granskad?

– Gärna. Det är en del av demokratin att kunna granskas, att makthavare och beslut rapporteras och granskas på ett objektivt sätt, säger Olle Thorell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista