Påskris på Stora torget i Västerås. Foto: Eva Kleppe/SR
Påskfjädrar brukar det pyntas med på Stora torget i Västerås. Men i år blir det andra dekorationer. Foto: Eva Kleppe/SR

Västerås får påskpynt utan fågelfjädrar

"Det blir en ny sorts fjädrar i vår påskbjörk"
1:47 min

Inför påsk är det flera kommuner i landet som valt att pynta utan att använda fjädrar från fåglar. Organisationen Djurens rätt avråder från användning av påskfjädrar. Det finns inga garantier för hur fåglarna behandlats, menar de.

– Det går ju att ta de här fjädrarna på två sätt. Dels så kan fåglarna plockas levande, vilket givetvis är ett ganska stort djurplågeri, dels kan de tas efter slakt. Det är också problematiskt. Där kommer de ofta från kalkonindustrin och importeras från Kina eller USA, säger Moa Richter Hagart, kommunikationsansvarig.

Det var lokalgruppen för Djurens rätt i Lund som först väckte den här frågan och fick Lunds kommun att tänka om och pynta djurvänligt. Och nu har minst en handfull kommuner beslutat att följa Lunds exempel.

– Det är jättepositivt, att både kommuner och konsumenter tar ett större ansvar. Jag tror att fler börjat tänka på varifrån fjädrarna kommer, säger Moa Richter Hagart.

I Västerås centrum är det snart dags att pynta världens största påskbjörk, med hjälp av förskolebarn och andra västeråsare. På Citysamverkan, som ansvarar för evenemanget, har man uppmärksammat debatten om påskfjädrarna.

– Och vi har varit väldig noga med att beställa fjädrar av en lokal handlare som kunnat garantera att det är fjädrar som kommer från köttproduktion.

Det säger vd Maria Fors, som fick se på facebook att man på flera håll skippar fågelfjädrarna och i stället påskdekorerar med band i olika material.

– Och då började jag fundera på vad vi skulle kunna göra i Västerås, för att få något som barnen tycker är jätteroligt, och samtidigt vara djurvänliga men också miljövänliga eftersom det är något vi också tänker mycket på, säger Maria Fors.

Hon tog kontakt med leverantören som nu fått i uppdrag att köpa in färgglada band i tyg eller annat miljövänligt och nedbrytbart material.

– Vi ska få dem på fredag, så jag vet inte riktigt hur de ser ut. Men det blir en ny sorts fjädrar i vår påskbjörk på stora torget i år i alla fall, säger Maria Fors.

På måndag och tisdag förmiddag kommer påskbjörken att ligga på bockar så att den kan dekoreras. Och på onsdag ska den med hjälp av Västmanlands fastighetsskötsel resas på Stora torget.

– Jag hoppas att det är många västeråsare som tar sig dit och fyller på med vackra dekorationer och att man även tar med sig tyg och färgglada band. Men vi vill inte ha plastband, eftersom vi tänker att det ska vara nedbrytbart och miljövänligt också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".