Per-Olof Rask
Per-Olof Rask från Västerås stad sitter med i Citysamverkans trygghetsgrupp. Foto: liselotte Karlsson/Sveriges Radio.

Per-Olof Rask: Svårt komma åt problemet med snatterier

0:53 min

Antalet anmälda snatterier har minskat, men snatteribrotten har däremot inte blivit färre. Handlarnas förening, Västerås Citysamverkan, arbetar med de här frågorna.

En del butiksägare tycker inte att det är lönt att polisanmäla snatterier, man har inte tid med det extraarbete det medför och att vissa utredningar läggs ner. Och antalet anmälda snatterier har minskat, men snatteribrotten har däremot alltså inte blivit färre.

Per-Olof Rask från Västerås Stad sitter med i Citysamverkans trygghetsgrupp:

– Jag kan förstå att det finns en viss uppgivenhet i det i och med att det ibland tar så lång tid att utreda och att man lägger ned förundersökningarna. Men det är samtidigt jätteviktigt att man anmäler för att synliggöra brottsligheten, säger han.

Vad händer annars?

– Vi går och tror att samhället ser ut på ett visst sätt men vi vet samtidigt att det finns stora mörkertal. Och då behöver vi veta det för att kunna sätta in resurser på de platser och på de brott som är mest frekventa.

– Och vi försöker samverka utifrån den lagstiftning som finns och agera så långt det går, men det är samtidigt oerhört svårt att komma åt problemet.

Per-Olof Rask menar att det i grunden handlar väldigt mycket lagstiftning och förändrad lagstiftning.

– Exempelvis kanske man kan införa "Paragraf 3-områden" som det heter, alltså förordnade vakter som inte bara sköter vaktområdet på Igor utan man har en större del i den fysiska miljön där man samverkar mellan handlarna.

– Det är en fråga som polisen också kan fatta beslut om själva. Det gör ju att man får samma bilder, väktarna på Igor vet vad som händer på Punkt, att man samtalar och registrerar tillsammans. Det tror jag är ett bra sätt att komma åt problemet, säger Per Olof Rask, som sitter med i Citysamverkans trygghetsgrupp.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista