Anonym VSK-supporter framför pianot.
1 av 2
Anonyma VSK-supportern framför pianot. Foto: Privat.

Galen i VSK - i dag spelas hemliga supporterns VSK-låt första gången

3:37 min

En bandysupporter som vill vara anonym skrev en låt till sitt älskade VSK Bandy. I dag spelas "När Kylan Kommer" för första gången någonsin utanför kompositörens eget vardagsrum.

Den föddes som nynnande till pianoklink någonstans i början på bandysäsongen och växte till en pampig folkpoprysare med glockenspiehl, dragspel och allsångsrefräng natten till onsdagen.

På fredagsmorgonen, lagom till VSK Bandys tjugonde SM-final, var VSK-bebisen "När Kylan Kommer" klar att visas upp för världen.

– Jag skrev låten som en kärleksförklaring till färgerna, laget och allt runtomkring. Det kan inte skrivas för många låtar till den här klubben, säger supportern.

Han tycker att VSK-supportrarna gott kunde bjuda in dem som inte redan är med i den innersta kretsen och samarbeta mer med dem.

– Det finns så sjukt många artister och band i den här staden som förmodligen också älskar VSK. Det måste jobbas mer med en inbjudande filosofi med samarbeten mellan kultur och klubben, där i synnerhet supportrarna bjuder in folk som inte vet hur man tar sig in i gänget VSK.

Starten på förra SM-finalen blev snopen.

– Jag åkte med supporterbussen till Stockholm för första gången. Då kom en kille från supporterklubben ombord på bussen och sa: "jasså, här sitter finalhororna!". Det är inte att uppmana folk att älska VSK i sin helhet. Det säger ganska mycket om hur information och inbjudan till gemenskapen VSK skulle kunna förbättras, säger supportern.


 


När Kylan Kommer

Vi har vandrat sen 1904
Gått igenom allt och lite till

Grönvita ränder
Vad som än händer
Så är mitt hjärta ditt

Vi har kommit ner för att visa
Att vi är en enda stor familj

Grönt för vårt gräs, vitt för vår is
Kalle Rosenberg rest in peace

När kylan kommer står vi där
När solen bildar en grönvit sfär

Då är tiden för oss fylld med kärlek förstås
För vårt kära VSK

Vi har vandrat sen 1904
Och tillsammans tagit oss hit

Guldet är vårt och vi håller det hårt
Traditionen kräver det

När kylan kommer står vi där
När solen bildar en grönvit sfär

Då är tiden för oss fylld med kärlek förstås
För vårt kära VSK
För vårt kära VSK

(La la la.....)

Då är tiden för oss
Fylld med kärlek förstås
För vårt kära VSK
För vårt kära VSK

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista