Mobil och sociala medier.
Foto: Erik Nylander/TT

Därför lägger vi ut våra liv i sociala medier

5:00 min

Det är anledningen till att vi har behov av att publicera så mycket bilder och inlägg på sociala medier. 

– När vi träffas öga mot öga så kanske ja inte tar på mig de risigaste kläderna och tvättar håret. Men på sociala medier då är det här draget ett steg längre. Där har vi fullkomlig möjlighet att välja den bilden andra ska få av oss, säger Angela Ahola, doktor i psykologi. 

Hon säger att en anledning till att vi delar med oss så mycket av våra liv i sociala medier är att vi har möjligheten. Det finns så många olika plattformar och det är enkelt. 

Men jakten på bekräftelse är också en orsak till att vi publicerar oss på nätet. Och enligt Angela Ahola så handlar det i huvudsak om en bristande självkänsla. 

– En sund självkänsla struntar i sociala medier. Vi ska må så bra i oss själva att vi inte behöver den här acceptansen från sociala medier. Jag ska vara så trygg i mig själv att mina inlägg inte ska kunna påverka hur jag mår, säger Angela Ahola. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista