Tranor
1 av 2
Tranor. Foto: Johan Nilsson/TT
Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på länsstyrelsen i Västmanland.
2 av 2
Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på länsstyrelsen i Västmanland. Foto: Martin Vare/Sveriges Radio.

Fåglars skador på jordbruket diskuteras i Västerås

0:53 min

Just nu hålls en konferens i Västerås om skador som stora fåglar orsakar för jordbruket genom att trampa ner grödor och äta upp spannmål.

Det är 16 länsstyrelser, som tillsammans med representanter för Naturvårdsverket, regeringskansliet och forskningsvärlden ska prata om vad det finns för metoder för att minska skadorna.

Tobias Hjortstråle, vilthandläggare på länsstyrelsen i Västmanland, berättar att det är generösa jaktregler för vissa arter, såsom grågås och canadagås, medan exempelvis trana och sångsvan är fredade.

– Det är därför staten hjälper till både med förebyggande insatser och att staten också betalar ut ersättning för skador av de fåglarna, säger han.

– Det man kan göra det är ju att jobba med förebyggande insatser, att försöka skrämma fåglarna och i samband med det också på något sätt avsätta mark där faktiskt fåglarna får vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista