De fem klasskompisarna Elin Jansson, Lina Ahlstrand, Pernilla Nordmark, Nellie Dickson och Emma Gustavsson driver företag tillsammans.
Elin Jansson, Lina Ahlstrand, Pernilla Nordmark, Nellie Dickson och Emma Gustavsson driver företag tillsammans. Foto: Annika Nordin/Sveriges Radio.

Stort intresse för att starta UF-företag

0:28 min

Intresset för att starta UF-företag är större än någonsin i Västmanland. Närmare 900 gymnasieungdomar testar på att driva företag i utbildningssyfte. 

I år har fler gymnasieungdomar än någonsin tidigare i länet startat eget företag som en del av sina gymnasiestudier med hjälp av den ideella organisationen Ung företagsamhet. 

– Vi har sett det här öka i flera år och vi har faktiskt aldrig varit fler som driver UF-företag i Västmanland än vi är i år, säger Magnus Eriksson, regionchef för Ung företagsamhet i Västmanland.

Många passar på att presentera sig vid den årliga mässan i Västerås som pågår i två dagar. Förra året hade mässan strax över 5 000 besökare. Arrangören hoppas att fler hittar dit i år. 

Emma Gustavsson och Pernilla Nordmark har startat företag med tre klasskompisar som säljer närproducerad honung. 

– Vi startade i början av den här terminen och kommer hålla på till slutet mot maj men vi har förhoppningar om att få starta upp vårt företag igen och fortsätta för det här är något vi tycker är väldigt kul, säger Emma Gustavsson. 

– Det roliga är att få träffa alla människor speciellt för vi alla brinner ju verkligen för mötet med människor. Och att folk tycker om vår produkt. Man får sådan kick av det, säger Pernilla Nordmark.
 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista