Ruben De Sousa, Arian Frougi och Veleria Behnam.
1 av 2
Femteklassarna Ruben De Sousa, Arian Frougi och Veleria Behnam tycker alla att det är bra att de får gå ett år till på skolan. Foto: Emelie Sörling/Sveriges Radio.
Karwan Saeed Foad, rektor
2 av 2
Karwan Saeed Foad, rektor på Fredriksbergskolan. Foto: Emelie Sörling/Sveriges Radio.

Sjätteklassare får stanna på mellanstadiet

1:27 min

Västerås stad har beslutat att alla kommunala grundskolor som haft verksamhet upp till årkurs fem ska utökas med sjätteklassare, och det helst innan hösten 2018.

På Fredriksbergskolan införs det redan i höst, vilket innebär en del förändringar för skolan.

– Vi kommer ha pedagoger som får sätta betyg, en del kommer göra det för första gången. Det blir också en del arbete med lokaler då vi har fått fler elever eftersom årskullarna ökar. Men i det stora hela känns det som att det kommer bli en naturlig övergång, säger Karwan Saeed Foad, rektor.

Finns det några nackdelar med den här förändringen?
– Jag kan tänka mig att vissa lärare känner lite stress inför att sätta betyg för första gången. Men de kommer gå kurser och utbildningar och vi kommer ha samtal kring det här, så jag ser inga direkta nackdelar.

Det kommer inte anställas några nya lärare till årskurs sex på Fredriksbergskolan, däremot kommer det behövas fler lärare till förskoleklasserna. Skolan har plats för ännu en årskurs utan att behöva bygga ut och kan därför utöka verksamheten redan i höst.

Karwan Saeed Foad berättar att han bara märkt av positiva reaktioner från föräldrar och elever. En som ser fram emot att gå ett till år på skolan är Veleria Behnam som går i femte klass.

– Om man börjar i en annan skola kanske inte läraren känner igen oss, så jag tycker att det är bra att jag får gå kvar här på skolan, säger hon.

Klasskamraten Ruben De Sousa håller med.

– Det känns skönt för jag stortrivs här. Jag har många vänner och lärarna vet ju hur vi ligger till i alla ämnen istället för att byta lärare för vi ska ju få betyg nästa år, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista