Politiker råder handlare att polisanmäla snatterier

1:30 min

Handlare som P4 Västmanland pratat med vill se en hårdare lagstiftning mot snatterier, men om det ska kunna bli någon ändring måste de börja polisanmäla allt, enligt Mats Pertoft, vice ordförande i justitieutskottet.

Flera handlare som P4 Västmanland pratat med inte tycker att det är någon idé att polisanmäla snatterier längre. De menar att man har inte tid med det extraarbete det medför, och att vissa utredningar läggs ner.

För att komma tillrätta med snatterierna säger handlarna till P4 Västmanland att de vill se ändrad lagstiftning, exempelvis skärpta straff för snatteri och att man kan porta vissa snattare som man tror kommer att begå brott.

Men Mats Pertoft, vice ordförande i justitieutskottet, säger att handlarna först måste börja polisanmäla så att man kan se hur stort problemet är.

– Allting handlar om hur ofta detta sker och för att veta hur ofta det sker om och om igen med samma personer så måste vi ha statistik, så måste vi ha anmälningar av brotten.

– Jag vill inte förringa deras beskrivning av läget men det är ändå så att vi behöver fakta för att gå vidare.

Så utan några anmälningar kan ni inte göra någonting i så fall?

– Nej, så är det. Det är ju så att i ett rättssamhälle så kan du ju inte lita på vad folk bara säger utan du måste faktiskt ha fakta på bordet.

– För det är ju ganska tunga saker som föreslås, om man skulle skärpa straffen, eller om man skulle få besöksförbud och så vidare, säger Mats Pertoft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista