Nya kommunfullmäktige i Västerås. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.
Politikerna i Västerås kommunfullmäktige ska besluta i frågan. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Olika åsikter om stor fastighetsaffär i Västerås

Idag kommer en fastighetsaffär upp i Västerås kommunfullmäktige. Planen är att det kommunala bostadsbolaget Mimer ska köpa en fastighet för nära 50 miljoner kronor - men med på köpet kommer skulder på 24 miljoner.

Mimer och Mälarenergi planerar ett gemensamt kontor som enligt förslaget ska inrymmas i en stor industrifastighet på Björnövägen i Västerås. Fastigheten har stått tom länge.

Det är fastighetsbolaget Galjaden som äger fastigheten via ett dotterbolag, Björnklockan AB.

Planen är att Mimer ska köpa hela bolaget Björnklockan för nära 50 miljoner. Med sanering och byggnation kommer investeringen att kosta Mimer sammanlagt 300 miljoner.

Den politiska majoriteten i Västerås (S,C, KD och MP) ställer sig bakom affären, men från oppositionspartierna kommer kraftig kritik.

De menar dels att Mimer ska vara till för hyresgästerna och inte bygga dyra kontor, dels att affären kan komma att bli betydligt dyrare än beräknat.

Dessutom finns det skulder på omkring 24 miljoner kronor i bolaget Björnklockan, något som kom upp på kommunstyrelsens sammanträde igår.

Kommunfullmäktige i Västerås ska alltså besluta om fastighetsaffären idag, torsdag.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".