Burek med tillbehör.
1 av 4
Burek med tillbehör. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio.
Amir med ett filodegsark.
2 av 4
Amir med ett filodegsark. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio.
Burek på gång.
3 av 4
Burek på gång. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio.
Radiokocken Amir Kheirmand och Jonna Noblin.
4 av 4
Radiokocken Amir Kheirmand och Jonna Noblin. Foto: Sveriges Radio.

Amir lagar mat från Balkan

Vår radiokock Amir Kheirmand lär oss idag att laga mat med medelhavssmak, bland annat är det burek som står på menyn. 

Burek med grön fyllning

4-6 portioner

Tid: 60 minuter

Ingredienser

1 gul lök, finhackad

3 msk olivolja

2 vitlöksklyftor, pressade

2 tsk paprikapulver

1 tsk timjan

500 gram fast potatis

2 st inlagda paprikor, strimlad

100 gram spenat

1 näve persilja, finhackad

salt och svartpeppar

200 gram färskost

10 st filodegsark

150 gram fetaost

50 gram smör

  1. Koka potatisen mjuk, skala och låt kallna. Tärna sedan i 2 cm tärningar
  2. Stek löken mjuk i olivoljan. Lägg i pressad vitlök, paprikapulver och timjan. Vänd runt och lägg sedan i potatisen, paprikastrimlorna, Spenaten och Persiljan. Stek på hög värme tills allt fått lite färg. Salta, pappra och häll över i en skål. Låt svalna något och lägg sedan i färskosten. Vänd runt och låt svalna helt.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Lägg ett par matskedar av potatisblandningen på ett filodegsark på bredden. Smula över fetaosten. Rulla ihop till en “orm” och lägg i en rund pajform eller stekpanna. Fortsätt med de andra filodegsarken och lägg “ormarna” bredvid varandra så att du får formen av en spiral.
  5. Smält smöret och pensla över filodegsspiralen.
  6. Gratinera i ugnen 20-30 minuter tills ytan blir gyllenbrun.
  7. Servera med ajvar och en syrlig sallad.

Burek med köttfärsfyllning

4-6 portioner

Tid: 60 minuter

Ingredienser

1 gul lök, finhackad

3 msk olivolja

2 vitlöksklyftor, pressade

500 gram nötfärs

2 tsk paprikapulver

1 tsk timjan

2 msk tomatpuré

1 dl ärtor

1 näve persilja, finhackad

salt och svartpeppar

150 gram mellanlagrad ost (det mesta funkar bra)

10 st filodegsark

50 gram smör

  1. Stek löken mjuk i olivoljan. Lägg i pressad vitlök och nötfärsen. Stek på medhög värme tills köttet är brynt. Lägg då i paprikapulver, timjan, tomatpuré, ärtorna och persilja. Blanda ihop och stek 3-4 minuter. Salta och peppra. Lägg köttfärsen i en skål och låt svalna.
  2. Riv osten.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Lägg ett par matskedar av köttblandningen på ett filodegsark på bredden. Strö över lite ost. Rulla ihop till en “orm” och lägg i en rund pajform eller stekpanna. Fortsätt med de andra filodegsarken och lägg “ormarna” bredvid varandra så att du får formen av en spiral.
  5. Smält smöret och pensla över filodegsspiralen.
  6. Gratinera i ugnen 20-30 minuter tills ytan blir gyllenbrun.
  7. Servera med ajvar och en syrlig sallad.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".