Bergsknalle i Runna, Kungsör.
Bergsknallen i Runna, Kungsör, där pojkarna lekte. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio.

Kvinna försökte locka med sig lekande småpojkar

Mamma: Det känns otäckt
2:38 min

Kompisarna Hjalmar och Max lekte i Runna i Kungsör i lördags när en kvinna försökte få dem att följa med hem. Polisen vet inte varför.

– Min son kom inspringande och ropade att nån försökte ta med dem hem. Då stod kvinnan precis utanför porten och sträckte sig efter Max. Hans pappa sa åt henne att sticka därifrån, berättar Maria, som är mamma till Hjalmar, sex år.

Max pappa ringde polisen ett par timmar senare, eftersom pojkarna var oroliga och hela situationen kändes olustig. 

– Det känns jätteotäckt. De ska ju kunna vara ute och leka under uppsikt, säger Maria.

Men ingen polis hörde av sig förrän nu i veckan.

– Det känns inte bra att polisen inte verkar ha tagit det här på allvar, fortsätter hon.

Precis som Bärgslagsbladet/Arboga Tidning skrivit kom tipset till Kungsörspolisens kännedom först flera dagar efter händelsen. Telefonsamtalet besvarades av polisens anmälningscentral i region öst, där man, helt enligt rutinerna, vidarebefordrar tipsen till kommunpolisen så fort det blivit vardag igen.

I det här fallet kan man diskutera om det var det bästa, medger kommunpolisen Karin Altahr-Cederberg.

– Precis som mamman säger så hade det ju varit väldigt bra om man hade skickat ut en polisbil för att ta kontakt med föräldrarna och titta i området, även om det var ett par timmar senare.

Det är förmodligen vad man förväntar sig när man ringer direkt till polisen, att informationen når polisen som kan agera?

– Det klart, och hade man fått in ett tips direkt - och nu vill jag absolut inte lägga någon skuld på föräldrarna - så försöker vi skicka ut en bil direkt för att försöka hitta den här personen och identifiera den. I dagsläget vet vi ju inte vem den här kvinnan är, säger Karin Altahr.

Kommunpolisen Karin Altahr förklarar att det nog var rätt att behandla samtalet som ett tips, eftersom det inte fanns något brott begånget.

– Vi har ju ingen aning om vad den här kvinnan hade för syfte och då är det ju svårt att skriva en anmälan.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".