Gammal industrifastighet på Björnövägen i Västerås.
I den här gamla industrifastigheten på Björnövägen i Västerås planeras Mimers och Mälarenergis framtida kontor. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Mångmiljonskulder i fastighet som Mimer vill köpa

0:58 min

När det kommunala bostadsbolaget Mimer i Västerås ska köpa en industrifastighet för att bygga nytt kontor ihop med Mälarenergi blir köpet omkring 24 miljoner kronor dyrare än oppositionspartierna känt till, på grund av låneskulder i fastigheten.

Mimer planerar att köpa en gammal industrifastighet vid Björnövägen i Västerås för ett gemensamt kontor ihop med Mälarenergi. I handlingarna som varit uppe i många politiska instanser står det väldigt tydligt på många ställen att köpet av industrifastigheten kostar Mimer nära 50 miljoner.

Att Mimer också måste betala en låneskuld i fastigheten* på omkring 24 miljoner står inte uttryckligt i handlingarna, då måste man gå in och titta i bilagor, årsredovisning och förslaget till avtal och kunna tolka siffrorna som står där.

För oppositionen kom alltså de här 24 miljonerna som en överraskning på gårdagens kommunstyrelsemöte. Moderaternas Elisabeth Unell är upprörd och menar att man fick information om skulden först på kommunstyrelsen igår.

Men Mimers vd Anders Nordstrand håller inte med om att skulden är svår att upptäcka i handlingarna, han säger att han tycker att det framgått med all önskvärd tydlighet.

– Såsom jag kan se det och som jag kan tolka köpeavtalet så tycker jag att det framgår. I så fall tycker jag att det är tråkigt att man inte har kunnat läsa ut det.

Idag ska frågan om fastighetsköpet upp i kommunfullmäktige.

*Det är idag fastighetsbolaget Galjaden som äger fastigheten via ett dotterbolag, Björnklockan AB. Mimer ska köpa hela det bolaget, Björnklockan, för nära 50 miljoner. Då måste Mimer betala skulderna på 24 miljoner, som finns i bolaget Björnklockan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista