House of commons i Brittiska parlamentet
1 av 4
Möbleringen i kommunfullmäktige i Fagersta kan komma att se ut som i det Brittiska parlamentet. Foto: TT/AP
Fagersta kommunhus entré
2 av 4
Entrén till kommunhuset i Fagersta. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland
Kommunchef Anders Kilström Fagersta
3 av 4
Kommunchef Anders Kilström i Fagersta. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland
Utredare Stefan Lejerdahl Fagersta
4 av 4
Stefan Lejerdahl, utredare på kommunkansliet i Fagersta. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland

Fagersta ser över säkerheten

"Bättre översyn över hela lokalen"
1:42 min

Fagersta kommun både bygger om och möblerar om för att öka säkerheten för kommunens politiker och tjänstemän. Det gäller dels kommunhusets entré och dels kommunfullmäktigesalen.

I entrén byggs det om så att det inte längre blir möjligt för vem som helst att traska rakt in, berättar kommunchef Anders Kilström.

–Polisen har ju länge haft en diskussion med oss om att vi är lite naiva, man kan bara gå rakt in, säger han.

Bygget av ett så kallat skalskydd i kommunhusets entré är redan beslutat. Det betalas både av kommunen och av MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap. De flesta andra kommunhus runt om i länet har redan byggt om sina entréer, så för Anders Kilström är den utökade säkerheten inget konstigt.

–Vi vill ha lite bättre kontroll på vilka som rör sig i huset, säger han 

Under våren kommer dörrarna i entrén att förses med lås, som det krävs en särskild låsbricka för att öppna. Det gäller även dörrarna till hissar och trappor. Låsen kommer att kunna styras från receptionen. Dessutom byggs en vägg mot överförmyndarens lokal.

Förutom detta diskuteras just nu även ett förslag som skulle öka säkerheten när fullmäktige sammanträder i folkets hus. Frågan väcktes i en motion från Liberalerna där motionären Anita Lilja-Stenholm tycker att det känns osäkert med den möbleringen som finns idag, då ledamöterna sitter med ryggen mot entrén och åhörarna. Motionen ledde till en utredning och utredaren Stefan Lejerdahl har tittat utomlands för att hitta en möblering som känns säkrare.

–Mitt förslag är att man inför en så kallad engelsk parlamentssittning, säger han.

Möbleringen skulle i så fall likna den som är i det brittiska parlamentet. Där sitter majoriteten på ena långsidan av salen och mitt emot sitter oppositionen. På den ena kortsidan sitter presidiet och på motsatt kortsida åhörare och ersättare.

–Det innebär att ledamöterna får en bättre översyn över hela lokalen, man ser vilka som rör sig in och ut ur lokalen och man har kontroll på var åhörarna sysslar med, säger Stefan Lejerdahl.

Dessutom föreslår Stefan Lejerdahl att det införs två talarstolar, för att underlätta debatterandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".