Pernilla Vikström, häkteschef i Västerås. Foto:Terje Lund/Sverigesradio
Pernilla Vikström, häkteschef i Västerås. Foto:Terje Lund/Sverigesradio

Mörk framtid för häktet i Västerås - fortsatt stängt

0:56 min

Häktet i Västerås kommer inte att öppnas igen förrän tidigast vid årsskiftet 2018/2019. Häktet stängdes i höstas efter en brand och måste renoveras.

Beslutet om renoveringen dröjer och först i juni kan kriminalvården som driver häktet ge svar på om lokalerna i Västerås överhuvudtaget ska renoveras.

– Vår lokalförsörjningsenhet har fått i uppdrag att göra en djupare analys för att man ska kunna fatta beslut om renovering eller inte. Man ska presentera analysen i juni och häktet är ju tillfälligt stängt till och med sista augusti så innan det så väntar vi oss ett beslut, säger häkteschefen Pernilla Vikström.

Varför dröjer det så mycket med ett beslut?

– Det är väldigt mycket saker som behöver åtgärdas här. Då behöver man undersöka det närmare så man får mer detaljerad information om vad det kommer att kosta och vilken tid det kommer att ta. Och om det överhuvudtaget är möjligt.

Om häktet kommer att renoveras dröjer det till årsskiftet 2018-2019 innan det kan öppnas igen. 

Det var efter att en intagen satte eld i en häktescell som stora brister i bland annat brandsäkerheten upptäcktes i häkteslokalerna. Så stora brister att häktet stängdes. 

Drygt 20 personer i häktespersonalen jobbar just nu i polisens arrest i polishuset i Västerås. Men den 30 april går det kontraktet ut och då kommer personal från polisen att sköta arresten i polishuset istället.

Fackliga förhandlingar kommer att inledas för kriminalvårdens personal berättar Robert Boström som är fackordförande för SEKO. Han säger också att dagens besked från kriminalvården är tungt men inte helt oväntat.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista