Gammal industrifastighet på Björnövägen i Västerås.
I den här gamla industrifastigheten på Björnövägen i Västerås planeras Mimers och Mälarenergis framtida kontor. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Omdiskuterad fastighetsaffär i fullmäktige idag

1:48 min

På kommunfullmäktige i Västerås idag ska politikerna besluta om en mycket omdebatterad fastighetsaffär. Det handlar planerna på ett gemensamt kontor för Mimer och Mälarenergi.

Det är en gammal industrifastighet på Björnövägen i Västerås som det kommunala bostadsbolaget Mimer vill köpa för att bygga ett gemensamt kontor tillsammans med Mälarenergi. Alla oppositionspartier är emot affären.

– Från början är vi kritiska mot affären för att Mimers uppdrag är inte att bygga kontor utan att man behöver bygga bostäder, särskilt när vi har 40 000 som står i kö till Mimers bostäder, säger moderaternas Elisabeth Unell.

Enligt förslaget som fullmäktige ska ta ställning till idag ska Mimer köpa en gammal industrifastighet på Björnövägen av fastighetsbolaget Galjaden. Med sanering och byggnation ska investeringen kosta Mimer sammanlagt 300 miljoner, en siffra som ifrågasatts av oppositionen som tror att det kan bli betydligt dyrare.

Själva priset för att köpa fastigheten är nära 50 miljoner, men samtidigt måste Mimer också betala skulder som finns i fastigheten på omkring 24 miljoner, något som Elisabeth Unell tycker kom fram först på kommunstyrelsens möte igår, trots att frågan varit uppe i flera politiska instanser tidigare.

– Det är ju anmärkningsvärt att man inte har med den här bilagan som då är en preliminär tillträdesbalansräkning där man är tydlig med hur stora skulderna är i bolaget och att man inte heller är tydlig med redan i missivet med att det här inte är en affär för 50 miljoner kronor utan det här är en affär där man köper en fastighet för 70 miljoner kronor, säger Elisabeth Unell.

Anders Teljebäck, kommunalråd för socialdemokraterna, håller inte med.

– Jag tycker att handlingen har varit tydlig. Jag tycker det är väldigt synd att just den här balansräkningen inte har funnits med, men i grunden tycker jag att det här är en väldigt bra affär, en bra affär för Mimer och Mälarenergi. Man får ändamålsenliga lokaler för sina kontor, säger Anders Teljebäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista