Polishuset Västmanland. Foto: Ida Nilsson/SR Västmanland.

Oklart vem som ska sköta arresten i Västerås

0:58 min

Polisens avtal med Kriminalvården om att sköta arresten i Västerås löper ut i slutet av april. Efter det är det oklart vem som kommer att sköta arresten.

Det kan bli så att häktet i Västerås inte kommer att öppnas igen förrän om två år, om det öppnas alls. Det beslutet kommer Kriminalvården att ta i juni.

Kriminalvården sköter även arresten i Västerås, enligt ett avtal med polisen. Avtalet löper ut i slutet av april.

Frågan är vem som kommer att sköta arresten framöver.

Det har Tommy Gustavsson, kanslichef Polisområde Västmanland, inget svar på just nu, men säger att man tittar på olika lösningar på hur man ska hantera arresten.

– Ansvaret ligger på polisen. Tidigare har vi inte heller skött det själva, eftersom vi avtalat in Kriminalvården till att sköta det här.

Det finns tre alternativ, enligt Tommy Gustavsson: egen personal i form av arrestvakter, inhyrda väktarbolag eller Kriminalvården.

– Det är de tre huvudspåren vi tittar på just nu. Polismän som arrestvakter ser jag inte framför mig, utan i så fall får vi endera fastanställa eller timanställa arrestvakter.

– Poliser ska vi ha till att förebygga brott, skapa trygghet och utreda de brott som begås, säger Tommy Gustavsson till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista