Köpings lasarett. Foto: Marcus Carlsson/SR.
Köpings lasarett. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

Landstinget ger kritiserat bemanningsföretag en chans till

0:52 min

Sjukhuset i Köping vill att landstinget säger upp avtalet med ett bemanningsföretag som man inte tycker är patientsäkert, och landstinget ska nu ta ställning till om man ska ha kvar bemanningsföretaget eller inte, men först får företaget en chans till.

Sjukhuschefen Jan Saaf i Köping vill att landstinget säger upp avtalet med ett bemanningsföretag, eftersom bemanningsföretagets hyr-personal på strokeenheten har haft svårt med språket, företaget håller inte vad de lovat och det är inte patientsäkert, menar Jan Saaf.

Roland Johansson, enhetschef för inköp Landstinget Sörmland/Västmanland, berättar att det kommit in en reklamation från Köping och att den ska behandlas nu.

– Vi kräver att leverantören ska leverera en ersättare och vi har ju avbrutit de här leveranserna.

Kommer man att fortsätta jobba med det här företaget fast med annan personal, eller hur ska jag tolka det du säger?

– I det här läget måste det bli så. Det här är ju den första reklamation som vi får på det här företaget och våra leverantörer ska ju också ges möjlighet till rättelse.

Sjukhusets chef Jan Saaf menar att vården inte är patientsäker. Är det inte ett tillräckligt allvarligt skäl för att avbryta samarbetet med företaget?

– Det kan absolut landa i det men det får ju reklamationen och hanteringen här visa, däremot så har de ju all rätt att direkt avbryta ett sådant avrop, säger Roland Johansson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista