Amira Aiasmar, Abduallah Ghalawinji.
1 av 2
Amira Aiasmar, Abduallah Ghalawinji ögonläkare från Syrien. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Ökade väntetider ögonkliniken. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 2
Patienter i Västmanland tvingas åka till andra landsting. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Brist på ögonläkare i Västerås

1:54 min

Ögonkliniken på sjukhuset i Västerås har stor brist på ögonläkare som kan operera gråstarr. Nu hoppas man på ögonläkare från Syrien, som just nu lär sig svenska.

För att korta väntetiderna skickas patienter till Uppsala och Stockholm för operation. Det kostar landstinget miljoner.

Förra året betalade ögonkliniken drygt 12 miljoner för köpta gråstarrsoperationer.

Kostnaden ser inte heller ut att minska inom den närmsta tiden, säger Mats Rosén verksamhetschef på kliniken.

– Vi har bara en egen kataraktkirurg (gråstarrskirurg) kvar som anställd, det beror dels på pensionsavgångar och sedan också på att personer som är utbildade här arbetar i vårdvalet i Uppsala och Stockholm, säger Mats Rosén.

I Västerås har ögonkliniken behövt köpa in hjälp för att lösa vårdbehovet.

– En del patienter har fått åka till Uppsala och Stockholm och opereras av kirurger som är utbildade i Västmanland, men inte i vår regi, säger Mats Rosén.

Patienter som opererats i bland annat Uppsala har landstinget kört dit med bussar för operation samma dag.

För att utbilda fler ögonkirurger samarbetar ögonkliniken i Västerås bland annat med Landstinget Sörmland.

Just nu finns det två ögonläkare från Syrien på ögonkliniken som läser SFA medicin i Köping och som en gång i veckan är på kliniken för att lära sig svenska.

– Jag hade min privata klinik och jag jobbade på ett allmänt sjukhus också, säger Amira Aiasmar som opererade patienter för gråstarr i Syrien.

Amira Aiasmar och hennes man Abdullah Ghalawinji har båda över tio års erfarenhet som ögonläkare och kirurger.

– Jag har jobbat som ögonläkare, säger Abdullah Ghalawinji som ser många fördelar med att en gång i veckan få vara på ögonkliniken i Västerås.

– Att komma ihåg ögonkunskap igen och jag kan lära mig mer svenska och kan prata med patienter och läkare och diskutera situationer, säger Abdullah Ghalawinji som hoppas att han och Amira Aiasmar snart ska få sin svenska läkarlegitimation godkänd av Socialstyrelsen.

Men det kommer ändå att dröja ett tag innan de båda eventuellt kan börja arbeta på ögonkliniken i Västerås. Det viktigaste är att de kan kommunicera och att de behärskar det svenska språket, säger Mats Rosén.

– De har ju en bakgrund inom ögonkirurgin och förhoppningsvis så ska de kunna jobba som ögonkirurger i Västmanland på sikt, säger Mats Rosén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista