Eldsvåda i Elsa Andersons konditori i Norberg. Foto: Niklas Hagman.
1 av 2
Den 21 augusti 2015 brann Elsa Andersons konditori i Norberg ner till grunden. Foto: Niklas Hagman
Joakim Björk polisen Fagersta
2 av 2
Joakim Björk, kriminalinspektör vid polisen i Fagersta. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland

Ännu ingen lösning på mordbranden mot Elsas

"Det här kan bli svårt"
2:16 min

Polisen är förbryllad över motivet till mordbranden som totalförstörde Elsa Anderssons konditori i Norberg i höstas. Utredningen pågår fortfarande.

Ansvarig polisutredare är tveksam till att brottet kommer att klaras upp.

Det var den 21 augusti förra året som Elsa Anderssons Konditori i Norberg brann ner till grunden i en anlagd brand.

Ägarinnan och hennes dotter vaknade av två smällar, såg att det brann på två ställen utanför huset och hann ta sig ut innan det var försent.

I polisutredningen har över 350 förhör genomförts, två bilar efterlysts men inte hittats, två personer gripits och en av dem suttit häktad, men båda har sedan helt avförts från utredningen.

Ännu pågår analys av två dunkar med brännbar vätska, men inget av detta har alltså gjort att den grova mordbranden har kunnat få en förklaring.

Ansvarig utredare vid Fagerstapolisen, kriminalinspektör Joakim Björk, säger att utredningen visar att branden anlades på ett sådant sätt att den eller de som gjorde det var säkra på att konditoriet skulle brinna ner.

– Om man tittar på brandförloppet och sättet den anläggs på så tyder ju det på att någon eller några personer är ganska angelägna om att den här byggnaden ska brinna ner, säger han.

Polisen är förbryllad över att de inte har hittat något motiv till branden. De har inte kunnat hitta någon hotbild mot varken konditoriet, kommunen eller ägarfamiljen. Att det skulle röra sig om en skadegörelse utesluter han också.

–Om man tänker att det här skulle vara ett pojkstreck så av erfarenhet så vet jag att ungdomar pratar, de har svårt att vara tysta, så hade det varit det så hade det kommit fram till oss, säger Joakim Björk

–Det här tyder tycker jag på att den eller de som har gjort det här de är ganska sammansvetsade och disciplinerade och då drar jag slutsatsen att det här kan bli svårt om vi inte har kommit längre än så här idag, säger han till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".