VIK Hockey har träning. Foto: Johan Bengts.
VIK Hockey under träning. Foto: Johan Bengts/Sveriges Radio.

Stora skillnader i lön mellan spelarna i VIK

1:26 min

VIK Hockeys spelare, tränare och andra anställda kommer att få ut pengar från den statliga lönegarantin eftersom klubben är under rekonstruktion. Det är stora skillnader mellan spelarnas löner.  

VIK Hockey har ju stora ekonomiska problem och genomgår därför en så kallad rekonstruktion, ett sätt att komma på fötter igen och undvika konkurs.

Det betyder också att alla de som får lön från VIK – spelare, tränare och andra anställda – kan få ut pengar enligt den statliga lönegarantin om rekonstruktören beslutar om det, vilket nu är gjort i det här fallet.

En månadslön har hittills begärts ut för de anställda och det går sedan att begära ut mer pengar, men det finns en maxgräns för vad varje anställd kan få enligt statliga lönegarantin. Den maxgränsen ligger just nu på 177 000 kronor.

I och med att VIK:s löner skickats in till länsstyrelsen har de blivit offentliga och det visar på stora skillnader i lön, från några spelare som tjänar under 20 000 kronor i månaden upp till spelare som Jeremy Williams som tjänar över 100 000 kronor i månaden och omdiskuterade värvningar som Ville Korhonen som har drygt 80 000 och Vitali Koval som tjänar drygt 70 000 kronro i månaden.

När det gäller Jeremy Williams säger VIK:s klubbchef Johan Fägerblad till tidningen VLT att han har högre lön delar av året och lägre andra delar av året och att snittlönen egentligen ligger runt 70 000 i månaden.

Klubbchefen Johan Fägerblad har 65 000 i månaden och tränaren Andreas Appelgren tjänar 50 000.

P4 Västmanland har sökt VIK:s klubbchef Johan Fägerblad för en kommentar men utan att lyckas nå honom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista