Downs
Arkivfoto. Foto: Jurek Holzer/SvD/TT

Nya tester leder till fler aborter

1:35 min

I Västmanland föds det varje år mellan 4 och 5 personer som har Downs syndrom men det skulle kunna vara fler. På senare år har det blivit lättare att på ett tidigt stadium ta reda på om fostret har en kromosomavvikelse.

Det har lett till att antalet aborter ökat. Sedan 1999 har antalet aborter mer än fördubblats på grund av kromosomavvikelser.

Ylva Boman är mamma till tre barn, bland annat till tio-årige Felix som har Downs syndrom. Men det är något hon inte skulle vilja ändra på.

– Om jag fick välja nu om man kunde ta bort Downs syndrom från Felix så skulle jag inte vilja det för då hade han inte varit den han är idag. Han är som en vanlig kille som gillar att cykla, bada och spela fotboll. Nej, det blir nog en trist värld.

En person med Downs syndrom födds med tre kromosomer av nummer 21 istället för två. Det här kromosomala tillståndet kallas trisomi 21.

Med testerna KUB- och NIPT kan man ta reda på om ett foster har kromosomavvikelser. Landstinget Västmanland är ett av få landsting som inte erbjuder de testerna idag men det diskuteras om att testerna ska införas. Där väntas ett besked komma inom den närmsta framtiden, berättar landstingsrådet Kenneth Östberg.

Att det blivit lättare att ta reda på om fostret har trisomi 21 har lett till att antalet aborter ökat. Mellan 1999 och 2014 har antalet aborter på grund av kromosomavvikelser dubblerats, det visar siffror från Socialstyrelsen.

Under de åren föddes drygt 3 500 barn i Sverige med Downs syndrom samtidigt som nästan 5 000 foster med diagnosen togs bort.

Men då går man miste om mycket menar Ylva Boman vars son har Downs syndrom.

– Man har fått uppleva så mycket man inte fått uppleva annars, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista