Släktforskaren Åke Sjödin.
Släktforskaren Åke Sjödin. Foto: Michael Gawell. Sveriges Radio.

DNA - temat på släktforskningens dag

1:35 min

I dag uppmärksammas släktforskningens dag på flera håll runt om i landet, och temat i år är DNA-forskning.

Genom att topsa sig i munhålan kan man skicka iväg ett prov som sedan kan jämföras med andra personers för att se eventuellt släktskap.

Åke Sjödin gjorde det här för flera år sedan, han ville veta vem som var hans farfar, och traditionell släktforskning gav inga svar.

– Jo, jag hade försökt med hjälp av kyrkböcker och liknande, men det stod att fader var okänd och mina släktingar hade inte heller några uppgifter att lämna. Dels var de döda och dels ville inte de som levde säga något, säger Åke Sjödin.

Men Åke höjer samtidigt ett varnande finger. Man kanske får information som kan ställa livet på ända. Kanske är man inte släkt med den man tror.

– Nej, det har ju hänt. Man kanske har upptäckt att ens far kanske inte är ens far, och det ska man nog vara beredd på. Men även om det inte är ens biologiska far så är det ju ens far fast på ett annat sätt.

I Åkes fall hade han hittat en kvinna som var släkt med en man som han misstänkte var hans farfar. Och genom att jämföra hennes DNA med sitt kom han fram till att hans farfar och hennes morfar var samma person.

Men förstör inte det här den vanliga traditionella forskningen? Det tror inte Åke Sjödin.

– Traditionell släktforskning är ett viktigt verktyg, så man kan inte få fram sin släkttavla geonom att DNA-testa sig. Man får fram hur man är relaterad till de personer som har testat sig.

Vad har det betytt för dig att du fått fram information om din farfar?

– Jag har ju fått en halvkusin som jag inte hade förut och som jag tycker det är trevligt att ha kontakt med, säger Åke Sjödin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista