felix2
1 av 2
En glad Felix Foto: Privat
felix
2 av 2
Felix tillsammans med mamma Ylva Foto: Privat

En överraskning som förändrade livet

"Han sprider en sådan otrolig glädje"
4:00 min

I dag är det Internationella Downs syndromdagen. Varje år födds mellan fyra och fem barn med diagnosen i Västmanland. En utav de är 10-årige Felix.

– Först blev det väl en chock för det blev inte det man förväntat sig men jag tyckte att det vände ganska snabbt, säger Felix mamma Ylva Boman.

Direkt efter förlossningen blev Felix mamma och pappa erbjudna kuratorskontakt, något de inledningsvis avböjde.

– Vi ville landa först och se vad vi kände och vad vi behövde. Allting var ju nytt men vi hade kontakt med en kurator senare.

Sedan tidigare hade Ylva en 4-årig son när Felix föddes men att Felix kom ändrade inte deras livssituation så mycket. Istället var det Ylva själv som förändrades lite.

– Känslan är väl att allting som är annorlunda eller är lite speciellt inte är så skrämmande längre, och vi och våra närmaste anhöriga är väl kanske inte lika insnöade i tänket utan man har fått upptäcka andra sidor i livet. Annars lever vi nog som vilken familj som helst, även om vi inte haft Felix.

Vad är det tuffaste med att ha ett barn med Downs syndrom?

– Det tuffaste är nog att det brister i kommunikationen ibland. Ibland räcker det inte till och då ser man att han ger upp. Det känns ju inte så roligt.

Vad är det bästa?

– Det bästa som har varit är att man fått uppleva så mycket som man inte fått uppleva annars. Att man får vara med på den här resan, säger Ylva Boman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".