"Bemötandet av personer med Downs skiljer i landet"

"Ganska stor skillnad var man bor"
0:56 min

I dagens samhälle ser det väldigt olika ut hur personer med Downs syndrom, eller Trisomi 21 som det också kallas, bemöts. Det säger Mats Johansson som är från Svenska Downföreningen, och som är pappa till Olle 8 år som har diagnosen.

– Det är ganska stor skillnad var man bor. På platser där det bor fler med Downs syndrom så har man mer vana att ta hand om och att ge information om vad som behöver göras, säger Mats Johansson från Svenska Downföreningen.

– När det gäller förskolan har jag stött på att det varierar när det gäller resurs mellan olika kommuner, och även mellan olika förskolor inom kommunen.

Och vad kan Svenska Downföreningen göra åt det här?

– Att det ska bli vissa rättigheter som ska vara lika i hela landet. Den största uppgift vi egentligen har är att vi ska försöka få personer med Trisomi 21 att få full delaktighet i samhället, och att de ska behandlas på ett jämlikt sätt. Att det ska finnas en acceptans för olikheter, säger Mats Johansson.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".