Niclas Månsson, professor i pedagogik vid Mälardalens Högskola
Niclas Månsson, professor i pedagogik vid Mälardalens Högskola. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio.

Skolomflyttningar kan påverka undervisning menar professor

1:01 min

Stora omflyttningar mellan skolor, som den som ska göras nu i Hallstahammar, kan påverka undervisningen, enligt Niclas Månsson, professor i pedagogik vid Mälardalens Högskola.

Som vi berättat väntar en större omflyttning mellan olika skolor för elever i Hallstahammar. Bland annat ska elever i Lindboskolan flytta till nedlagda Kantzowska gymnasiet medan Lindboskolan byggs om, men även andra skolor berörs.

Och sådana här omflyttningar kan påverka undervisningen, menar Niclas Månsson.

– Det är svårt att säga i varje enskilt fall men om man inte har någon slags stabilitet eller kontinuitet och kanske inte känner trygghet eller att man inte vet vad som ska hända nästa dag så är det klart att det påverkar hela situationen och knappast på ett positivt sätt, kan jag tänka mig.

Att man flyttar runt elever och har nödlösningar som moduler och liknande, hur påverkar det verksamheten?

– Som barn, och även som vuxna, så trivs vi med att ha det som vi brukar ha det, så att säga och får man flytta omkring i en modul, det blir ju som att jobba på en byggarbetsplats.

– Studier har ju visat att klassrummens utformning och klassrummens dekoration också spelar roll för klassrumsmiljön, den sociala samvaron som också spelar roll för lärandet, naturligtvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista