Margareta Hallner.
Margareta Hallner. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio.

Föräldrar till handikappade barn får för dåligt stöd

"Barnen sitter emellan när föräldrarna måste strida"
0:57 min

Att själv hålla kontakten med skolan, Försäkringskassan och kommunen är exempel på ett tungt ansvar som stjäl tid med barnen. 

Det behövs hjälp till de handikappade barnens föräldrar. Barnombudsmannen slår larm om en alltför tung börda i en rapport som presenterades i går.

Det största problemet är alltså att föräldrarna själva måste hålla kontakten med alla myndigheter som är involverade i barnets situation, som kommunen, landstinget och Försäkringskassan.

– I den här rapporten står också att barn är oroliga för att föräldrarna inte har tid med dem. Barnen kommer i kläm för att föräldrarna måste strida. Man måste i princip driva ett företag runt sitt barn, säger Margareta Hallner, ordförande i VHS, Västerås Funktionshinderföreningar i Samverkan, och mamma till funktionshindrade Moa, 18 år.

– Föräldrarna måste oftast ta reda på allting själva.

Det här tär på föräldrarna och i Västerås pågår sedan två och ett halvt år tillbaka projektet Samför, där man tittar på hur man skulle kunna hjälpa familjerna.

– Jag ser hur föräldrar bollas mellan olika organisationer och beslutsfattare, och det är inte så lätt för dem. I början av året fick jag under fem veckor möta föräldrar och vara företrädare för dem, och det var första gången jag märkte att någon stod på föräldrarnas sida, säger Margareta Hallner, som är projektledare för Samför.

Hon skulle önska att Samför får fortsätta, och att man kunde komma i kontakt med samordnarna i Samför redan i öppna förskolan.

– Vi kämpar, för det här måste få en fortsättning. Med facit i hand tycker jag att det här borde ligga direkt under kommunstyrelsen och lanstingsstyrelsen, för det här är deras ansvar, säger Margareta Hallner. Nu ligger det här (projektet Samför) under nämnden för funktionshindrade och habiliteringen, som betalar för de här tjänsterna, och det är inte det optimala.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".