Barnhabiliteringsöverläkare Mia Ingstedt.
Barnhabiliteringsöverläkare Mia Ingstedt. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Flyktingbarn med funktionsnedsättning utsatt grupp

1:52 min

Till habiliteringscentrum i Västmanland kommer allt fler flyktingbarn med funktionsnedsättning. Det handlar om en utsatt grupp som ofta behöver få hjälp med väldigt grundläggande behov.

– Man har svårt att få in sig mat, svårt att gå, man kan ha intellektuell funktionsnedsättning. Det kan vara svårt sjuka barn och undernärda barn. Vi har sett under hösten 2015 att den här gruppen av barn ökar, säger Mia Ingstedt, barnhabiliteringsöverläkare i Västmanland.

Även om habiliteringscentrum inte för statistik över de här barnen och ungdomarna, så märks en tydlig ökning, enligt Mia Ingstedt.

Trycket är störst i mindre kommuner som tagit emot stor andel flyktingar, till exempel Fagersta, Arboga och Köping.

Behoven är ofta grundläggande och därför är även grundläggande insatser av stor betydelse.

– Att man får näring och inte behöver vara undernärd för att man svårt att tugga. Att man har en rullstol när man inte kan gå. Det är inte stora saker men gör stor skillnad för de här familjerna, säger Mia Ingstedt.

Barnen med funktionsnedsättningar har ofta också varit med om svåra och traumatiska upplevelser under krig och flykt.

– De här barnen är kanske de mest utsatta under en flyktsituation, och de kanske inte kan kommunicera och berätta om hur de mår.

Därför är det ofta inte tillräckligt med vanlig språktolk.

– De här barnen har inget kommunikationssätt. Därför behöver vi till att börja med arbeta med att få barnen att kunna kommunicera. Att få tecken, bilder eller symboler som ett språk för att så småningom kunna uttrycka vad de varit med om, säger Mia Ingstedt, barnhabiliteringsöverläkare i Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista