Jenny Landernäs (M) Arkiv
Jenny Landernäs (M), gruppledare för Moderaterna i Hallstahammar. Foto: Sveriges radio

Politiska oppositionen i Hallstahammar kritisk till skolflytt

1:10 min

Lindboskolans elever ska i höst flytta till gamla Kantzowska, numera Parkskolan. Lindboskolan byggs om, och till skolstarten 2017 ska Fredhemskolan in i Lindboskolan. Den politiska oppositionen är kritisk och kallar det hela för en flyttkarusell.

I Hallstahammar väntar en större omflyttning mellan flera skolor. Eleverna har blivit så många att lokalerna inte räcker till.

Kjell Ivemyr, som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden, är positiv till förändringen, men oppositionen i Hallstahammar ifrågasätter om de 45 miljoner kronor som avsatts till det här kommer att räcka.

Jenny Landernäs, som är gruppledare för Moderaterna i Hallstahammar och representerar oppositionen, är kritisk.

– Det är främst av tre orsaker. Vi tror inte att den här flyttkarusellen främjar skolresultaten, utav de elever i åttan och nian som fick betyg så är det bara hälften som klarar godkänt i alla betyg och det är inte okej. Vi tror inte att den här flyttkarusellen kommer att förbättra det, säger Jenny Landernäs (M).

– Vi vill också att sexorna ska flytta tillbaka till mellan- och högstadiet och höra ihop med fyrorna och femmorna.

– Och den sista grejen som gör att vi inte tycker att det här är ett bra förslag är att det inte finns några analyser eller kalkyler när det gäller de pedagogiska eller ekonomiska effekterna. Risken är att man byter lärare mot kvadratmeter och det tror vi är dåligt.

Men är det inte bra att man utnyttjar de här lokalerna?

– Jo självklart, vissa skolor är absolut trångbodda men nu utökar man de enormt. Har skolan råd med det, säger Jenny Landernäs.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista