Hackare sitter framför flera datorskärmar.
Foto: Thomas Winje Øijord

Myndigheter måste anmäla IT-attacker

"Ett sätt för staten att få en samlad bild"
1:54 min

Från den 4 april måste alla statliga myndigheter rapportera allvarliga IT-incidenter, som exempelvis hackerattacker, till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. 

– Vi är väldigt positiva till att de gör på det här sättet. Jag tror det är ett sätt för staten att få en samlad och systematisk bild av vad det är för typ av hot och därigenom mycket lättare att åtgärda de hot som kommer, säger enhetschef Johnny Henriksson vid Myndigheten för yrkeshögskolan i Västerås.

En överbelastningsattack liknande den som slog ut flera svenska mediers sajter är ett exempel på en allvarlig IT-händelse.

Från den 4 april är statliga myndigheter skyldiga att inom 24 timmar rapportera till MSB om något allvarligt hänt som kan påverka säkerheten i informationshanteringen hos en myndighet.

Rapporterna som MSB får in kan förenkla ett samordnat agerande för att exempelvis kunna varna andra myndigheter vad som händer och för att kunna jobba förebyggande, säger chefen för cybersäkerhet Richard Oehme.

Mälardalens högskola har redan i dag ett utvecklat samarbete med andra högskolor och universitet för att snabbt kunna värja sig mot attacker som sker, berättar IT-chefen Berit Nyqvist.

Hon tror att attacker liknande den som slog ut flera mediesajter nyligen kommer hända igen.

– I takt med att vi blir mer digitala så blir vi också mer sårbara. Jag tror att vi kommer få se mer händelser av den här typen i framtiden, säger Berit Nyqvist vid Mälardalens högskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".