En kvinna går på en gångväg en mörk kväll
Kvinnor känner en betydligt större otrygghet än män, enligt BRÅ. Foto: Solum, Stian Lysberg/TT

BRÅ-undersökning visar på otrygghet i Västmanland

1:18 min

Otryggheten är större här i Västmanland än vad den är i landet som helhet. Det visar en undersökning som BRÅ har gjort.

BRÅ, Brottsförebyggande rådet, har årligen under tio års tid genomfört en nationell trygghetsundersökning och har nu för första gången kunnat sammanfatta hela perioden mellan 2006 och 2015.

Undersökningen omfattar inte bara oro och känslan av otrygghet utan även hur många som faktiskt utsatts för brott samt förtroendet för rättsväsendet. Undersökningen omfattar ungefär 12 000 personer per år i hela landet.

När det gäller Västmanland så finns en sak som skiljer sig från trenderna på riksnivå. Det gäller andelen människor som känner sig otrygga, säger BRÅ:s utredare Thomas Hvitfeldt.

–Ser vi till otrygghet så är det något högre andel sett över åren som uppger att de känner sig otrygga i Västmanlands län, säger han.

Enligt Thomas Hvitfeldt är rikssnittet på 15% de senaste åren och i Västmanland är siffran 18%. Det som BRÅ mäter som otrygghet är hur man känner för att vistas i sitt bostadsområde själv en sen kväll. Ett viktigt resultat från undersökningen är dock att det är väldigt stora skillnader mellan män och kvinnor.

–Kvinnor känner sig påtagligt mycket mer otrygga än vad män gör, säger BRÅ:s utredare Thomas Hvitfeldt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista