Gunni Karlsdotter
Gunni Karlsdotter i Västerås har fått börja jobba igen efter att hon blivit pensionär. Foto: Mattias Rensmo/Sveriges radio

Kvinnor får det tufft ekonomiskt som pensionärer

1:34 min

Män får i genomsnitt dubbelt så mycket i tjänstepension som kvinnor - det visar nya fakta från pensionsgruppen som består av politiker från regerings- och allianspartierna.

Den nya fakta från pensionsgruppen presenterat visar att män får mer i pension än kvinnor i allmänhet. 2014 fick kvinnor i genomsnitt en total pension på drygt 13 000 kronor i månaden, jämfört med männens nästan 20 000.

Skillnaden beror i grunden på att kvinnor tjänar mindre när de jobbar, att de arbetar mer deltid och är mer hemma med barnen när de är små.

Tjänstepensionen som förhandlats fram mellan fack och arbetsgivare förstärker alltså skillnaderna i total pension.

Gunni Karlsdotter från Västerås fick ålderspension förra året, men har nu tvingats börja jobba igen för att få ekonomin att gå ihop:

– Det var jag tvungen till för jag har så låg pension. Utan ett bostadstillägg som jag får så skulle jag inte ens kunna betala hyran, säger hon.

Vad tänker du om att det är så? 

– Det är sorgligt, det är jättesorgligt. För i vart fall så har man fyllt sin funktion i livet tidigare. Det ska vara lika för alla säger man, men det håller jag inte med om att det är, säger Gunni Karlsdotter.   

Olle Thorell (S) är riksdagsledamot från Surahammar, säger att en lösning på det här är att hela ekonomin för Sverige går bra:

– Snurrar ekonomin så ökar också pensionerna, och det ser vi nu i år att pensionerna höjs eftersom vi har en bra fungerande ekonomi. Vi har också gjort så att vi har tagit bort pensionärskatten helt för de fattigaste pensionärerna, säger Olle Thorell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista