VIK Hockeys rekonstruktör Mats Emthén.
VIK Hockeys rekonstruktör Mats Emthén. Foto: JONAS EKSTR֖MER / TT

Positiva känslor inför VIK Hockeys avgörande

1:40 min

Två veckor har gått sedan VIK Hockeys ansökan om rekonstruktion blev godkänd. Kommande vecka ska framtiden avgöras.

Nu på torsdag den 31 mars ska VIK Hockeys rekonstruktör Mats Emthén lämna in hans plan på hur VIK Hockey ska leva vidare.

Då vid ett så kallat borgenärssammanträde vid Tingsrätten kommer beslutet om VIK Hockey kan arbeta vidare med sin rekonstruktion.

– Jag tror det kommer gå fort och vara klart på en timme, säger Mats Emthén.

VIK Hockey måste ha ett eget kapital på en miljon kronor den sista april för att kunna få fortsätta spela i allsvenskan. 

För att nå dit så är det enligt klubbens beräkningar sex miljoner som måste in. Enligt uppgift så har klubben säkrat drygt fyra av de miljonerna. Utöver det står förhoppningen till att skriva ner skulderna.

När Leksand genomförde sin rekonstruktion så skrevs samtliga skulder ner med 75 procent, men den vägen kommer inte VIK välja.

– För det första så går det fortare om man slipper göra ett stort offentligt ackord i tingsrätten och för det andra så har vi helt enkelt inte den tiden på oss, säger rekonstruktören Mats Emthén.

VIK Hockey väljer istället att prata med vissa utvalda fordringsägare som står närmast klubben för att få hjälp att nå målet. Men frågan är vad som händer efter den sista april, när nya utgifter ramlar in?

– Så fort vi klarat kapitalkravet på en miljon så kan vi sätta full fart inför nästa säsong. Vi har många intäkter som kommer in redan under maj från ytterligare sponsorer och säsongskort med mera så vi kan täcka kostnaderna efter den sista april.

Mats Emthén säger att han inte är bekymrad inför torsdagens möte utan tror att det blir ett snabbt beslut och att klubben sen kan jobba vidare.

– Klart att det är mycket att göra och att det är stressigt men vi har läget under kontroll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista