Henrik Götesson SRF.
1 av 2
Henrik Götesson SRF. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio.
Trafikverkets nya reseapp Tågprator
2 av 2
Trafikverkets nya mobiltelefonapp Tågprator Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio

Ny app ska ge synskadade bättre tåginformation

1:38 min

För att göra tågresorna lättare för blinda och synskadade lanserade Trafikverket nyligen en talande mobil-app som ska informera om tågtrafiken. Målgruppen är främst synskadade.

Appen heter "Tågprator" och är framtagen med synskadade som särskild målgrupp, men den kan också användas av andra personer som av olika anledningar vill kunna söka fram trafikinformation om tåg, och få den uppläst.

Via appen kan resenären få information uppläst för sig om alla avgångar och ankomster i Sverige samma eller nästkommande dag och få information om vilket spår tåget går ifrån och kommer till, samt ändrade spårnummer.

Appen berättar också om förseningar, ändrad avgångstider, inställda tåg och om ersättningsbussar.

Henrik Götesson är handläggare för IT- och konsumentfrågor på Synskadades riksförbud, SRF, och pendlar mellan Stockholm och Uppsala. Han tycker den nya appen är bra.

– Om man till exempel inte hör vad som sägs, så blir det väldigt enkelt att få någonting repeterat för sig, och precis som för alla andra bir det enklare att planera sin resa, man kan hemma vid köksbordet se om tåget är försenat, säger Henrik Götesson.

Han säger att det finns andra likvärdiga telefonappar, men fördelen med trafikverkets är att myndigheten garanterar att den fungerar för synskadade.

Han säger också att den nya mobiltelefontekniken har gjort livet enklare för många synskadade.

Det finns appar som kan ge bildbeskrivningar, till exempel så var det i helgen en grönsak jag inte kände igen. Jag tog en bild på den och fick reda på att det var chilipeppar, och det kunde mycket väl stämma att det var det, säger Henrik Götesson.

Smakade den Chilipeppar?

– Ja, ja, det är tveklöst det, säger Henrik Götesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista