Äldreboende.
Äldreboende. Foto: Pontus Lundahl/TT

Västerås följer inte egna beslut om boende för äldre

0:54 min

Kommunerna i Sverige har blivit sämre på att följa sina egna beslut om att ge äldre plats på särskilt boende. En kommun som sticker ut är Västerås med 102 beslut som inte verkställts.

Mellan 2013 och 2015 har antalet icke verkställda beslut när det gäller permanent boende för äldre ökat med 42 procent. Det visar siffror ifrån Inspektionen från vård och omsorg, IVO som Ekot tagit del av.

En kommun som sticker ut är Västerås med 102 beslut som inte verkställts. Erika Barreby är strateg på sociala nämndernas förvaltning i Västerås:

– I Västerås är det så att om man får ett beslut om särskilt boende och tackar nej så får man stå kvar i kö. Vi har väldigt många personer som tackar nej till det erbjudande man får för att man hellre kanske vill bo i en annan stadsdel eller i ett annat hus, och så väntar man istället.

Fler ansökningar om särskilt boende kommer också in till Västerås stad.

– Vi har sett en ökning mellan 2014 och 2015 och den har varit ganska stor. Vi har tidigare haft cirka 500 beslut per år, men 2015 var det närmare 1 100.

Vad behövs för att ni ska klara av det här?

– Dels behöver vi ju fler äldreboenden och det finns också en plan för att bygga till under de kommande åren. Den planeringen är gjord utefter de demografiska förutsättningar vi har. Men vi har också sett nu att vi har haft en ökning av ansökningar, säger Erika Barreby.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista