Bergslagssjukhuset i Fagersta. Foto: Marcus Carlsson.
1 av 2
Kenneth Östberg (s) och Tomas Högström (m). Foto: Mattias Forsberg/Sveriges Radio
2 av 2
Kenneth Östberg (s) och Tomas Högström (m). Foto: Mattias Forsberg/Sveriges Radio

Klart att landstinget tar över Bergslagssjukhuset

1:30 min

Landstinget Västmanland ska ta tillbaka driften av Bergslagssjukhuset i Fagersta 1 februari 2018. Den borgerliga oppositionen är kritisk.

Det är den rödgröna majoriteten i landstinget som går ut med beskedet, men formellt tas beslutet först längre fram i vår.

Det privata företaget Mitt Hjärta som drivit sjukhuset sedan 2010, får fortsätta med det fram till övertagandet 1 februari 2018.

Att ta tillbaka driften av sjukhuset i landstingsregi ger många fördelar, till exempel går det att samordna resurser på ett bra sätt mellan olika sjukhus och arbetsplatser, säger Kenneth Östberg (S) landstingsråd.

Men den borgerliga oppositionen är kritisk. Det var de som la ut Bergslagssjukhuset på entreprenad när de hade majoritet. Och det blev både billigare och bättre, att nu ta tillbaka driften är inte genomtänkt, hävdar Tomas Högström, idag moderat oppositionsråd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista