Efter ytterligare ett mord i länet måste polisen nu ta in hjälp utifrån och prioritera bort andra utredningar.
Polisen i Västmanland hjälper polisen i Gävleborg efter flera grova brott. Foto: Roger Nilsson/Anna-Karin Lampou/Sveriges Radio.

Polisen i Västmanland stöttar kollegorna i Gävleborg

"Gävle är väldigt hårt utsatt"
1:28 min

Polisen i Västmanland hjälper nu kollegorna i Gävleborg som är extremt pressade för tillfället. Just nu utreds två mord, ett mordförsök, ett människorov och en skjutning.


Nu måste Gävleborgspolisen ta hjälp utifrån och prioritera bort andra utredningar. Hjälp kommer, förutom från Västmanland, också från poliser i Uppland.

Gävleborgspolisens presstalesperson Mikael Hedström har aldrig varit med om något liknande:

– Jag har inte under mina över 20 år på polismyndigheten Gävleborg varit med om att vi har så många och tunga utredningar samtidigt.

– Gävle är väldigt hårt utsatt. Trots att det är hårt i Uppsala och Västerås också så måste man stötta Gävle nu.

Vilken typ av resurser flyttar man över?

– Det är personer som kan vara med i en förundersökning som förhörsledare och göra det normala, dörrknackning och förhöra folk som kan ha något att tillföra i utredningen, säger Mikael Hedström.

Utredningar av mindre grova brott måste nu skjutas på framtiden.

– Vi lär prioritera och titta i våra ärenden, och lösgöra personer som sitter med andra i vardagen väldigt viktiga brott att utreda. Brott där det finns en förväntan från allmänheten att man ska få ett besked i ganska snart.

– Vi får göra ett litet avbrott i det för att klara de allra grövsta brotten, säger Gävleborgspolisens presstalesperson Mikael Hedström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".