Skolmat
Foto: Fredrik Sandberg

Kommuner kan komma runt lagen - för att få mer lokal mat

"Man kan dela upp upphandlingen i mindre kontrakt"
1:17 min

Det är svårt för kommunerna att satsa på att ha närproducerad mat. Bland annat säger de att ha mål om ursprungsland inte går - och det på grund av kommunernas upphandlingsregler. Men det finns en lösning, menar forskare.

Regeringen vill att svensk och ekologisk matproduktion ska öka, det sa de redan 2014. Nu har Sveriges Radios program Kaliber ringt runt till landets kommuner, landsting och regioner och ställt frågor om ekologisk och svenskproducerad mat för att se om det blivit så.

De flesta kommuner har mål satta vad gäller ekologisk mat, men inte för svenskproducerad mat.

Bland annat säger kommunerna att ha mål om ursprungsland inte går - och det på grund av till exempel upphandlingsregler. Men det går att komma runt det, menar forskare:

– Det som går att göra - utan att man då bryter mot lagen om offentlig upphandling - det är till exempel att man delar upp upphandlingen i mindre kontrakt, säger Madeleine Granvik som är forskare på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, som har forskat om just intresset för lokal mat.

Hon säger bland annat att kommunerna kan dela upp upphandlingen i olika produktgrupper och att dela upp det till olika platser, bland annat.

Får det önskad effekt?

– Det fungerar nog lite olika. I Dalarna till exempel då har man jobbat med det här väldigt länge, och har vad jag förstår goda resultat. Sen så har själv idéen spridit sig till andra kommuner och jag vet att det är flera som är på gång, så jag tror att de har goda erfarenheter, säger Madeleine Granvik.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".