Försäljning av Fryxellska skolan upprör

1:31 min

Den politiska majoriteten i Västerås vill sälja Fryxellska skolan och tre andra skolor till ett fastighetsbolag. Tanken är att fastighetsbolaget också ska bygga en ny skola intill Fryxellska skolan.

Moderaterna i Västerås är skeptiska till den här affären.

Bristen på insyn och öppenhet är slående, säger Eleonore Lundkvist, moderat och andra vice ordförande i fastighetsnämnden där försäljningsfrågan ligger.

Hon säger att dels vill de överhuvudtaget inte sälja skolan för att inte riskera att skolverksamheten försvinner från Fryxellska och dels är det väldigt mystiskt att bara låta en intressent bli erbjuden att köpa skolan, säger hon

Fryxellska skolan är en klassisk skola i centrala Västerås.

Ansvariga tjänstemän på fastighetskontoret säger till P4 Västmanland att tanken är att även i framtiden ska skolverksamhet bedrivas i Fryxellskas lokaler.

De tre andra skolorna som ska säljas i paketet är Fridnäs, Skepparbacksskolan och Mariabergsskolan. Dessa är mindre byggnader som kan omvandlas till bostäder. 

I de politiska mötesrummen finns inga beslut alls i den här Fryxförsäljningen och första gången försäljningen tas upp är på torsdagens möte i fastighetsnämnden, men då som ett informationsärende.

Det är alltså den första formella informationen som oppositionen egentligen får. Dålig hantering säger moderaten Eleonore Lundkvist:

– Väldigt bristfällig hantering.