Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Språnget i Fagersta tar ytterligare ett steg

Publicerat lördag 30 april 2016 kl 11.25
"Vi måste jobba mer med deras språk"
(1:56 min)
Tommy Leek, verksamhetsansvarig för Språnget i Fagersta
Tommy Leek, verksamhetsansvarig för Språnget i Fagersta. Foto: Lena Larsson/Fagersta kommun

Fagersta kommun satsar extra miljoner för att få nyanlända ut i arbete. Det är arbetsmarknadsverksamheten Språnget som beviljats 2,7 miljoner kronor för att kunna hjälpa fler och utveckla verksamheten. Verksamheten byter då namn till Språnget 2.0.

Språnget började som ett projekt 2010 och hjälpte fram till 2014 drygt 200 personer. Andelen med utomnordisk bakgrund var då 24 procent. Sedan projektet övergått till ordinarie verksamhet har andelen med utomnordisk bakgrund ökat till 32-33 procent, säger Tommy Leek, som är verksamhetsansvarig.

–Vi ser ju att andelen som har utomeuropeisk bakgrund ökar och vi måste jobba mer med deras språk, det är det som är det största hindret för att de ska kunna etablera sig och integreras i det svenska samhället, säger Tommy Leek.

Han säger att de som jobbar på Språnget märker att det inte räcker att de nyanlända har läst SFI, Svenska för invandrare, c eller d klart. Deras språkkunskaper räcker trots det inte för att komma in på den svenska arbetsmarknaden.

De 2,7 miljoner som kommunen nu beviljat tas från de tillfälliga medlen för flyktingmottagande som regeringen beviljat. Pengarna innebär att Språnget 2.0 blir en del i Fagerstas integrationsarbete, med bland annat alltså en språksatsning. Pengarna ska också användas till praktikplatser och utbildningsplatser.

–Det kan vara städjobb, det kan vara jobb inom skogsvården och någon har kommit in på ett företag som håller på med bilrefreshing, säger Tommy Leek, verksamhetsansvarig på Språnget 2.0.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".