Lena Ahlbin.
Lena Ahlbin. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Ökad press på förlossningen i Västerås

"Får förfrågan nästan varje vecka redan nu"
1:35 min

Det är ett ansträngt läge inom förlossningsvården i Stockholm och varje vecka får förlossningen i Västerås förfrågningar om att ta emot kvinnor som ska föda. 

Det är inte bara i Stockholm som förlossningsvården har ett ökat tryck på sig. Så är det även i Västerås.

När privata BB Sophia i Stockholm stänger 15 maj så kommer trycket att öka ännu mer, säger Lena Ahlbin verksamhetschef på kvinnokliniken i Västerås:

– Vi får förfrågan nästan varje vecka redan nu. Det är högt tryck på förlossningsvården redan nu i vår. Här i Västerås har vi förlöst 100 fler patienter de första tre månaderna och de flesta är våra egna och det var till och med mars.

– Nu i april har vi fått förfrågningar från Stockholm och de stänger 15 maj och det är vi lite oroliga för.

Det föds allt fler barn och bara på förlossningen i Västerås så har man under årets tre första månader förlöst 100 fler barn än samma period förra året.

När BB Sophia snart stänger en verksamhet med 3 500 förlossningar per år kommer det att märkas, framförallt inom Stockholms läns landsting.

Men det ska inte påverka gravida kvinnor i länet och på förlossningen i Västerås kommer man inte heller att höja kapaciteten för att förlösa gravida kvinnor från Stockholm.

– Varje landsting har ansvar för sina förlossningar. Är det lugnt så hjälper vi givetvis till. Men i första hand är vi till för befolkningen här i Västmanland, så det måste finnas plats för att vi ska kunna ta från andra landsting.

Det är inte så att ni försöker höja kapaciteten för att kunna möta behovet av födande kvinnor i Stockholm?

– Vi har inte tillräckligt med barnmorskor eller förlossningsrum. Däremot så hjälps vi åt om det går, säger Lena Ahlbin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".