Ett X2000 passerar landskapet utanför Gnesta. Foto Jonas Ekströmer/TT.
Ett X2000 passerar landskapet utanför Gnesta. Foto Jonas Ekströmer/TT. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Jättesatsning på utökad tågtrafik i Mälardalen

Det blir mer och tätare tågtrafik i Mälardalen från och med i december och succesivt de kommande fyra åren. Dessutom införs ett nytt pendlarkort som kan användas på både regionaltåg och anslutningstrafik över länsgränserna från hösten 2017.

Det har sex län i Mälardalen enats om, uppger det gemensamma bolaget Mälab, det gemensamma trafikbolaget för Kollektivtrafikmyndigheten i Sörmland och landstingen i Stockholm. Uppsala, Västmanland, Örebro och Östergötland. Mälab har skrivit avtal för fyra år med SJ.

Tågtrafiken på Mälarbanan mellan Västerås och Stockholm kommer successivt öka. Det kommer också sättas in direkttåg med koppling från/till Ludvika och Fagersta, och för att underlätta resandet på lördagar utökas trafiken Västerås - Stockholm till ett tåg i timmen mellan 07-17.
Det kommer också satsas på sträckan Linköping - Gävle "Uven", berättar man från Mälab.

Det kommer också satsas på sträckan Linköping - Gävle "Uven", berättar man från Mälab.

En konsekvens av tågsatsningen är att landstingens kostnader för regionaltågstrafiken kommer öka successivt från 180 miljoner kronor per år, innevarande år till ca 360 miljoner kronor år 2020.

Ökningen av kostnader beror på det ökade trafikutbudet och högre kapitalkostnader för de nya tågen, enligt Mälab. Trafikutökningen första året är ca 15 procent jämfört med idag.

Utökningen sker i flera steg vilket beror på att satsningen är så stor att SJ:s nuvarande tågflotta inte räcker till. 

Bolaget Mälab har sedan tidigare, på uppdrag av landstingen i regionen, beställt 33 tåg som ska trafikera Mälardalen. Upphandlingen har genomförts, men den har överklagats till Förvaltningsrätten. 

Planen är att tågen ska levereras från år 2019.

Dessutom har Högsta förvaltningsdomstolen ännu inte avgjort tvisten mellan Stockholms läns landsting och SJ om tågtrafiken. SJ anser att det är fel att bedriva tågtrafik med skattesubventionerade medel. 

"Det inte är möjligt för en kommersiell aktör att konkurrera med skattesubventionerad trafik", menar SJ.

Nytt trafikavtal gäller för följande linjer:
• Örebro – Eskilstuna – Stockholm (Uppsala) ”Svealandsbanan”
• Norrköping – Nyköping – Stockholm ”Nyköpingsbanan”
• Hallsberg – Katrineholm – Stockholm ”Sörmlandspilen”
• Linköping – Norrköping – Eskilstuna – Västerås – Sala ”UVEN”


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".