Gravid kvinna undersöks.
1 av 2
Barnmorskan Carola Olsson lyssnar på fostrets hjärtslag. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Lena Ahlbin, verksamhetschef Kvinnokliniken. Foto:Terje Lund/Sveriges Radio
2 av 2
Lena Ahlbin, verksamhetschef Kvinnokliniken. Foto: Terje Lund/Sveriges Radio

Extra betalt ska klara sjukvården i sommar

"Tar semester senare och ersätts för det"
2:17 min

För att klara bemanningen inom sjukvården i sommar får anställda extra betalt om de flyttar sin semester. På förlossningen i Västerås har ett antal barnmorskor skjutit på sin semester.

Det finns en rad åtgärder som sjukvården tar till för att bemanna sjukvården i sommar. Förlossningsvården är en verksamhet som är prioriterad och kliniken är klar med sin planering, säger Lena Ahlbin verksamhetschef på kvinnokliniken på sjukhuset i Västerås.

– 34 semesterveckor för barnmorskor kommer att förläggas utanför sommarperioden. Då får de en ersättning för att flytta sin semester och då har de gjort det frivilligt. Då tar de semester senare och ersätts för det, säger Lena Ahlbin till P4 Västmanland.

Förlossningen är en av flera kliniker som ansökt om att ekonomiskt ersätta barnmorskor som inte tar semester då det är som svårast att bemanna i sommar.

10 000 kronor per vecka får sjuksköterskor och barnmorskor i ersättning. Det är 5 000 lägre än förra sommaren. Det varierar hur många veckor klinikerna ansökt om att ersätta de anställda som flyttar sin semester, säger Liselott Sjöqvist biträdande sjukhuschef i Västerås.

– Det varierar ju beroende på hur stor verksamheten är. Men det kan vara allt ifrån 20 veckor som man vill ersätta, upp till 170 veckor beroende på storleken på kliniken, säger Liselott Sjöqvist.

På förlossningen så har man lyckats bemanna hela sommaren med erfaren personal, bland annat går enhetschefer in och jobbar och så har man även nyanställt, säger Lena Ahlbin.

– Vi har fått sju nya barnmorskor, eftersom vi har barnmorskeutbildning så har vi de som går ut här. Men då är det helt nyfärdiga barnmorskor.

– De placerar vi inte på förlossningen under sommaren. Man måste ha mer erfarenhet för att kunna ta hand om många patienter. De får komma ner längre fram i höst när vi har tid att handleda på ett annat vis.

Som gravid kvinna och om man ska föda i sommar, finns det anledning att vara orolig?

– Nej det är det inte. Personalen på förlossningen är van och det är bara vana barnmorskor som är där under sommaren och vi har samma bemanning som annars, säger Lena Ahlbin som själv är barnmorskoa och som är en av de chefer som kommer att gå in och jobba som barnmorska i sommar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".