Trafikläraren Magnus Ljungqvist på Aros Trafikskola i Västerås.
Trafikläraren Magnus Ljungqvist på Aros Trafikskola i Västerås. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio.

Tonåringar i Västmanland ovanligt ivriga att ta körkort

"En kvinna tog 150 lektioner"
1:22 min

Våra arton- och nittonåringar är snabbare än riksgenomsnittet på att ta lappen.

Det är siffror från myndigheten Trafikanalys som visar att västmanländska tonåringar tar körkort snabbt, så snart de har åldern inne eller året därpå. Dessutom har andelen riktigt unga förare i Västmanland ökat från 36 procent 2003 till 46 procent av körkortstagarna 2014.

Magnus Ljungqvist är delägare i Aros Trafikskola och har varit trafiklärare i ungefär 25 år. De yngsta trafikskoleeleverna är mer orädda och lär sig snabbare än de medelålders, har han märkt.

– Det går fler lektioner om man är 50 än om man är 20, säger Magnus Ljungqvist.

– Skillnaden är att en 45-åring är mer eftertänksam och har riskerna klara för sig, men är också mer rädd för att köra bil, plus att man tappar lite i inlärning med åren, så att körkortet kanske kräver fler lektioner.

En av körskolans långkörare var en medelålders elev.

– Det var många år sedan nu som jag körde med en kvinna - eller, det var väl hela trafikskolan som körde med henne - och jag kommer inte riktigt ihåg, men det var nog en 150 lektioner. Men det blev ett körkort till slut.

– Det är fantastiskt att bita ihop och köra på så länge, säger Magnus Ljungqvist.

Han berättar om en film han sett på teve som handlar om hopplösa fall.

– Ett fåtal lär sig aldrig. Av vilken anledning vet jag inte.

Fotnot: Ia Genbergs och Ann Ebersteins dokumentär "Alla kan inte ta körkort", som sändes i SVT 2005, handlar om några människor som aldrig lär sig köra bil, trots att de är framgångsrika och duktiga på andra områden.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".