Ledsen flicka gömmer ansiktet med sina händer.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Få barn i missbruksmiljö får stöd av kommunen

Fem kommuner i länet har deltagit i undersökningen
0:57 min

Omkring 100 000 barn i Sverige har föräldrar som vårdas för missbruk eller psykisk sjukdom, men få av barnen får hjälp av sin hemkommun. Så även i Västmanland.

Av dessa är det bara cirka två procent som blivit erbjudna stöd och hjälp från kommunen de bor i, visar en undersökning som IOGT-NTOs juniorförbund har gjort.

Fem av Västmanlands kommuner har varit med i den här undersökningen. Trots att flera av dem har stödgrupper för barn så är det få som erbjuds hjälpen.

– Tittar man på hur det ser ut i Västmanland om man ska räkna på de här 100 000 barnen och räkna på vad det kan betyda för Västmanland skulle det ju betyda att det är över 2 000 barn som har en förälder som varit inskriven för vård för missbruk eller psykisk ohälsa förra året, säger Mona Örjes, ordförande i IOGT-NTO:s juniorförbund. 

I Västmanland har bara fem kommuner deltagit i undersökningen. De är Arboga, Fagersta, Köping, Sala och Surahammar.

– Tittar man på svaren, nu är det ju inte så många som svarat. Men de kommuner som uppgett en siffra ger sammanlagt 16 barn stöd under förra året. Det finns ju jättemånga som har psykisk sjukdom eller missbruk som inte är kända, säger Mona Örjes. 

Hon efterlyser strukturer för hur frågor ställs till föräldrar med missbruksproblem eller psykisk ohälsa. Och vad som kan göras och erbjudas utifrån den kunskapen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".