Kristina Leijonhufvud, ägare till Elsa Andersons konditori i Norberg.
Elsas ägare Kristina Leijonhufvud vid platsen där konditoriet en gång låg. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Rdio.

100-årsfirande i Norberg

"Det är väldigt blandade känslor"
1:27 min

I dag är det exakt 100 år sedan Elsa Andersons konditori öppnade i Norberg. Bemärkelsedagen firas stort, trots att byggnaden totalförstördes i en anlagd brand i augusti förra året.

För ägaren Kristina Leijonhufvud känns det dubbelt att fira i dag.

– Det är väldigt blandade känslor naturligtvis, varenda gång jag kommer hit till den här platsen så får jag nästan en liten mini-chock, säger hon. 

Trots att byggnaden inte står kvar, så finns det ett företag att fira, säger hon.

– Elsas som företag är ett väldigt speciellt företag med en speciell känsla och det är viktigt att markera att det gick inte att ta död på, även om byggnaden är borta.

100-årsdagen till ära presenteras i dag ett nytt bakverk, Alexandratårtan, döpt efter ägarinnans dotter. Det blir också uppträdanden, tipspromenad och aktiviteter för barn.

Men något närmare besked om återuppbyggnaden blir det inte. Det pågår fortfarande förhandlingar och detaljutredningar innan Kristina Leijonhufvud kan skriva ett kontrakt med leverantören.

– Jag kan tyvärr inte säga exakt när vi kommer att börja bygga, men förhoppningsvis är det inte långt kvar innan vi gör det, säger Kristina Leijonhufvud till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".