Gräsbrand i ett skogsområde.
Foto: Jørn Bærheim/TT.

Hög risk för gräsbrand i norra länet

Torrt fjolårsgräs kan lätt antändas
1:17 min

SMHI varnar för att det det just nu är mycket hög risk för gräsbränder i en stor del av landet. Även i norra Västmanland.

De senaste dagarna har räddningstjänsterna på flera håll i länet åkt ut på larm som gäller gräsbränder.

Risk för gräsbrand beror dels på vädret och dels på om det finns fjolårsgräs.

Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund som ansvarar för Norberg och Fagersta har haft flera mindre gräsbränder den senaste tiden och en större under torsdagen öster om Norberg som utvecklade sig till en mindre skogsbrand.

Två 11-åriga pojkar har erkänt att de orsakade den eldsvådan. Och i det området är det just nu hög risk för gräsbränder så där avråder man från att elda ute i naturen.

Där finns det också torrt fjolårsgräs som lätt kan antändas medan i det i exempelvis Köping, Arboga, Kungsör, Surahammar, Hallstahammar och Västerås hunnit växa upp nytt och grönt gräs. Så där är inte risken för gräsbränder lika hög.

Det är viktigt att påpeka att det är torrt i skog och mark. Och hela helgen ska vi få varmt väder så läget kan förändras. Men att grilla på sin egen tomt är som det ser ut nu okej att göra.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".