Andrija Stojanovic och Elin Vikner, från Västerås, som får ta emot Raoul Wallenberg Academys ungdomspris Ungt Kurage 2016.
Andrija Stojanovic och Elin Vikner, från Västerås, som får ta emot Raoul Wallenberg Academys ungdomspris Ungt Kurage 2016. Foto: Sveriges Radio.

De får Raoul Wallenberg-pris för sitt mod

1:21 min

Raoul Wallenberg Academys har i år delat ut pris för ungt civilkurage, till fem ungdomar i Sverige. Och två av dem kommer från Västerås. 

Priset uppmärksammar personer som med små resurser gjort medmänsklig skillnad och visat prov på civilkurage och engagemang.

Andrija Stojanovic prisas för att han tränat ett basketlag med ungdomar från ett asylboende, och Elin Vikner får pris för att hon sa ifrån när hon hörde elever i skolkorridoren kalla nån för "bög". 

–Jag stannade till och funderade på vad jag skulle göra. Jag vet inte vad som gav mig mod men det känns bra nu efteråt!, säger Elin Vikner. 

– Det känns jättekul att jag fick ta del av av något större och låta nyinkomna flyktingar få komma in i samhället, säger Andrija Stojanovic. 

VAD HADE RAOUL GJORT?

På Raoul Wallenbergs dag delars varje år pris ut till en person som i Sverige arbetar i Raoul Wallenbergs anda, främst genom kunskapshöjande insatser för barn och ungdomar om främlingsfientlighet, intolerans och alla människors lika värde.

Juryn har tagit emot över 130 förslag på pristagare till Raoul Wallenbergpriset 2016. Vinnaren presenteras på Raoul Wallenbergs dag den 27 augusti.

Från raoulwallenberg.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista