Röka Ström och karta.
Röka Ström norr om Strängnäs. Foto och illustration: Tommi Rotonen.

Många båtsportsleder riskerar att tas bort

"Ingen bra utveckling"
1:10 min

Många andra båtsportsleder i Mälaren och i skärgårdarna riskerar att gå samma öde tillmötes som den grunda led i närheten av Strängnäs, som kan användas mellan Västmanland och Stockholm, som läggs ned till sommaren.

Att lederna försvinner innebär att de tas bort från sjökorten, vilket också gör att ledernas prickar, de röda och gröna pinnarna i vattnet, plockas upp. En annan led som riskerar att tas bort går från Sundbyholm mot Västerås.

– Fritidsbåtslederna läggs ned på alla möjliga ställen, inte bara den här leden. Även i skärgården läggs leder ned och det är ingen bra utveckling, säger Bo Stenström, ordförande i Segelsällskapet Aros.

Det finns mängder av liknande båtsportsleder som, enligt en källa på Sjöfartsverket, som P4 Sörmland, pratat med lever på lånad tid. De går i farvatten där mätningarna kan vara från 1800-talet och lever inte upp till dagens internationella standard.

Eftersom Sjöfartsverket är ett affärsdrivande verk, som i första hand ser till yrkessjöfartens behov, så är verkets möjlighet att bekosta de nya mätningar som krävs inte särskilt stora.

Mats Hörström, nautisk handläggare på Transportstyrelsen, som är den myndighet som kan besluta om att dra in utprickning, berättar att leden utanför Strängnäs inte är ensam.

– Den aktuella farleden i Mälaren är inte unik på något sett utan vi stöter på det här väldigt ofta.

Finns en risk att flera farleder kan hamna i samma situation?

– Ja, det kan inte uteslutas, och i synnerhet då i skärgårdsområden eller längs kuster och på våra stora insjöar, säger Mats Hörström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".